На 1 март в Софийска градска художествена галерия ще бъде открита

...
На 1 март в Софийска градска художествена галерия ще бъде открита
Коментари Харесай

Фотографии на Сибиле Бергеман в СГХГ

На 1 март в Софийска градска художествена изложба ще бъде открита изложба фотографии на Сибиле Бергеман.

Това е е първата галерия в България, отдадена на творчеството на немската фотографка и показва цялостното творчество на авторката, като подчертава върху черно-бял сребърно желатинов щемпел, цветни фотографии и полароидни репродукции.

Бергеман работи серийно, само че също по този начин се занимава и с документирането на избрани тематики за нескончаем интервал от време. Фокусни точки на нейната работа са стилните и портретни фотографии, основани за списанията „ Сибиле “ и „ Гео “. Започва да се занимава по-сериозно със ситуационна снимка в Берлин в края на 60-те, а по-късно запечатва и подиуми от  Ню Йорк, Париж, Токио и Сао Пауло. Дълги години работи с фотоапарат за моментални фотоси " Полароид ", до 1990 година – най-вече в черно-бяло. Тя е една от дребното фотографки, които употребяват цветния филм не като илюстративен, а като систематичен детайл от облика.

Полароидната серия от интервала 2000 – 2006 година е озаглавена „ Избледняващи мемоари “ и запечатва изоставени места и пространства, които остават най-вече скрити за съзнателното усещане на фена. Кадрите са лишени от меланхолична носталгия по Източна Германия и умишлено отразяват една към този момент отминала епоха. Друг значим откъс от работата на Бергеман са нейните фотографии от Африка и Близкия Изток в интервала 1999 – 2004 година Снимките ѝ от Гана, Сенегал, Мали и Йемен улавят всекидневния живот в цялата му амбивалентност – меджу обичайна просвета и глобализацията.

Сибиле Бергеман (1941 – 2010) е измежду най-значимите немски фотографки през последните десетилетия. Първоначално придобива известност със своите фешън фотоси в Източен Берлин, само че скоро се трансформира във значима представителка на жанра на фотографското есе, както и във деликатен наблюдаващ на обществената реалност. В творчеството ѝ ясно се усеща персонална рецензия към възпроизвеждането на симулацията на един „ съвършен “ подтекст. Този резултат бива реализиран посредством отразяването на отпечатъка на една митологизирана и куха форма на възторг, която времето на Германска демократична република допуска и постанова.



След Обединението на Германия тя съосновава фотографската организация „ Осткройц “ и става членка на Академията на изкуствата в Берлин. Днес някои от фотографиите ѝ са част от непрекъснатите сбирки на музея на изкуството „ Метрополитън “ и музея на модерното изкуство (MoMA) в Ню Йорк, музея „ Щедел “ във Франкфурт на Майн и други А тази година през юни в Берлинише Галери следва откриването на обширна ретроспектива.

Изложбата ще бъде придружена от медиаторската и просветителна стратегия Гледане с схващане: Сибиле Бергеман , проведена от Гьоте-институт България и фондация „ Изкуство - каузи и документи “. Програмата ще включва турове, работилници за деца и родители, визити за хора от третата възраст, както и лекция на Катерина Гаджева за дамите в българската снимка.

 „ Сибиле Бергеман. Фотографии “ е галерия на ifa (Institut für Auslandsbeziehungen) в съдействие с Гьоте-институт България и  партньорството на Софийската градска художествена изложба.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР